UKON: Barndomstolen

Oversat fra svensk efter Barndomstolen (2009)

af Emil Kjær Voss og Gustav Valdemar Strange

Udgivelsesdato: 29. oktober 2020

84 sider

Hvad vil det overhovedet sige, at noget har værdi? Hvad betyder det, at noget er mere værd end andet? Hvad er et barn værd? Og hvordan træder man som sådan, som et barn, ind i denne vurderende og dømmende verden?
Digtsamlingen Barndomstolen af Ulf Karl Olov Nilsson –
også kaldet UKON – består af de to suiter »Værditautologien« og »Barndommen« og kredser om vores kollektive ideer om værdi og barndom. UKON afprøver udsagn, han benytter sig af en ’postproduktiv’ strategi, hvor allerede eksisterende sprog – hentet fra bl.a. Hölderlin, palæontologien, vekselkurser, adoptionspapirer og FN’s menneskerettighedskonventioner – sættes ind i en anden kontekst, for på den måde at skabe ny betydning af det sprog, vi kender alt for godt. UKON udforsker det sted, hvor logikken glider over i absurdisme, og resultatet er både uhyggeligt og komisk, provokerende og rørende. I bogen møder vi os selv og konfronteres med de sætninger, vi ikke vidste, vi allerede havde tænkt. Med udgivelsen af Barndomstolen præsenteres UKON’s forfatterskab endelig på dansk, et forfatterskab, der er bredt anerkendt og rost af læsere og kritikere i Sverige og Norge, ligesom at han i efterhånden mange år har haft sine læsere omkring de danske forfatterskoler, akademier og universiteter.

 

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), f. 1965, er svensk forfatter,
oversætter, psykolog og psykoanalytiker. Han anmelder for Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten og er redaktør på tidsskrifterne Glänta og Arche, ligesom han har været en del af tidsskriftet OEI. Han debuterede i 1990 med digtsamlingen Kung-Kung og har siden udgivet 19 bøger, herunder faglitteratur, essays, digtsamlinger og en roman. For sit forfatterskab har han bl.a. modtaget Guldprinsen, Göteborgs-Postens litteraturpris og Kallebergerstipendiet samt været nomineret til Augustpriset flere gange.